TREE House

The Teaching, Research, and Environmental Engagement House is the home of Hiram’s Environmental Studies program: its faculty, students, and varied activities.

The house, originally built in 1901, underwent a full transformation, and reopened in October 2014 as a model of energy efficiency and sustainability. In 2011, the Hiram College Environmental Studies Department began creating a vision for the project when it received a major grant from the Margaret A. Cargill Foundation. Design began in spring 2013, and they broke ground later that year in August. The project has been funded by this grant and a series of other grants and private donations.

The home features the following sustainable renovations:

  • LED lighting
  • An insulated concrete form foundation
  • Rigid polyiso insulating foam on the exterior
  • Dense packed blown-in cellulose in the wall cavities
  • Radiant floor heat
  • Fiber cement siding
Recycled glass panels serve as white boards in the TREE House classroom.
The TREE House uses insulated concrete form foundation, which provides structural integrity and conserves energy.
The TREE House uses dense packed blown-in cellulose as insulation; prior to renovations, the second floor walls had no insulation.

 

The timeline below illustrates the TREE House's progress, from concept to grand opening.

▲  Return to Top